CHINA CHINA CHINA CHINA
In een tijdsbestek van nog geen 15 jaar is de wereld overgenomen door Apple, Microsoft, Google, Amazon, Uber en de Airbnb’s van deze wereld. Oude reuzen in de industrie en mediawereld kregen het moeilijk en hebben het nog steeds moeilijk. Nieuwe fenomenen als Tesla geven aan dat we compleet anders naar business opportunities moeten kijken. Onze manier van leven is drastisch veranderd. We zijn digitaler, mobieler en milieubewuster dan ooit. Nieuwe ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie, de fintech- en nanoindustrie rollen steeds sneller als een aanzwellende sneeuwbal onze wereld binnen.
Tot een jaar of tien geleden werden die ontwikkelingen gedomineerd vanuit het Westen. Het Oosten m.n. China was goed in het kopiëren en de geest van de Chinees was niet opgevoed om ‘out of the box’ te denken. Dat gaf ons Westerlingen nog een comfortabel gevoel. We hadden nog balbezit.
Maar er is een moment dat je dit beeld van de wereld moet aanpassen. Vanuit Amerika werd er al geroepen ‘Make America great again’ en zoemde het zelf in op het feit dat haar dominante positie aan het afnemen is. Een gebrek aan zelfkennis kan je ze dus niet toerekenen maar misschien wel een gebrek aan visie om weer ‘back on track’ te komen. Hoe gaan zij (en overigens ook wij Europeanen) om met deze Chinese Tsunami.
Uber is in China al uit de markt verdreven door het Chinese DiDi. Dus mocht je denken dat wij vanuit het westen de Chinese markt kunnen veroveren, nou de Chinezen veroveren hun eigen markten wel. Zo zijn Alibaba (vergelijkbaar met Amazon en Ebay) en Tencent (na Google het drie na grootste internetbedrijf wereldwijd) mooie voorbeelden van hoe de voordelen van een grote thuismarkt strategisch slim worden uitgespeeld. En daarmee staan we aan het begin van een nieuwe ontwikkeling. Want na de thuismarkt komt de wereldmarkt. Van alle online aankopen wereldwijd is 40% Chinees. De waarde van de mobile transacties in China is elf keer zo groot als die van Amerika. Daarnaast beschikken de Chinezen over een florerende start-up cultuur en zijn ook zij met nieuwe business modellen aan de slag gegaan.
De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie, robotisering, zelfsturende auto’s, drones en virtual reality zijn ingebed in een volwassen venture capital wereld gevoed door Chinees geld. Het westen heeft ooit de wereld veroverd door beurtelings te heersen over de wereld zeeën. Hoe gaat China ons veroveren, meer weten? McKinsey besteed in haar kwartaal rapportage uitgebreid aandacht aan deze ontwikkelingen.
Een nieuwe zijderoute !
In 2016 verraste Peter Frankopan ons met een prachtig boek ‘De Zijderoutes’. Het vertelt over de handelsroutes die voerden van de Middellandse en Zwarte zee dwars door Centraal Azië en diep door India en China tot aan de Himalaya en waarlangs ook religies en culturen zich konden verspreiden. Het bracht ons en China een ongekende diversiteit aan handelswaar. En ja…. ook giraffen.
Nu bouwt China aan een immens groot infrastructuur project ‘The belt and road initiative’. Sinds het Marshall plan is er niet meer zo’n wereldwijd en ambitieus plan vanuit één land geinitieerd. Het is een systeem van havens, spoorwegen en pijpleidingen door zo’n 65 landen waarmee China de ambitie heeft de economie van de toekomst te domineren. Het Westen beschouwd het als een paard van Troje en kijkt wantrouwend naar de uitrol van dit project. Wil je zelf enig idee krijgen waar dit over gaat? Klik dan op het linkje ‘lees verder’. In het artikel zit een geografische map die een overzicht geeft van de diverse projecten. Het werpt ook nieuw licht op het buitenlands beleid van China. Als toegift voor de wat oudere lezers onder ons een fragmentje uit Hadimassa (1970) over de Chinezen op Schiphol 🙂
Wu Wei
Alan Watts, Engels filosoof, Anglicaans priester en hoogleraar Godsdienstwetenschappen verdiepte zich in de filosofie van Zen, het Boeddhisme en Taoïsme. Hij heeft veel gedaan om ideeën uit het Oosten in het Westen te introduceren. In deze video legt hij het Chinese begrip Wu Wei uit. Ook wel geduid met ‘proberen niet te proberen’ of ‘flow’ met de essentie de kracht van de natuur in te zetten gebaseerd op het uitgangspunt van ‘niet te interfereren’. Wanneer je te hard je best doet is de kans groot dat je blokkeert, wat spontaan ging wil niet meer lukken. Chinezen bedachten hier een oplossing voor: Wu Wei. Los van zijn prachtige stem is de eenvoud van zijn uitleg van deze Chinese wijsheid het beluisteren waard.
Volgende week geen Spiritual Warrior, de Warrior zit dan op Oerol.
Illustratie Timo Karthaus