Terwijl velen van u waarschijnlijk op de latten staan, ligt de Warrior met griep op bed. Maar ondanks dat ook vandaag een verkorte versie van The Spiritual Warrior
Zitten op een kussen en mediteren, leidt tot veranderende eigenschappen.
Daniel Goldman en Ritchie Davidson, allebei op Harvard gestudeerd en inmiddels twee mastodonten in het hersenonderzoek, hebben onlangs hun boek ‘Altered Traits’ gepubliceerd. Over hoe meditatie je geest, hersenen en lichaam veranderen. In de jaren ’70 was het ‘not done’ onderzoek naar meditatie te doen. Slecht voor je carrière en in die tijd was het Behaviorisme als stroming in de psychologie erg dominant. Dat weerhield beide heren echter niet hun eigen pad te kiezen, retraites in Nepal en India te volgen en thuis gestaag het onderwerp wetenschappelijk op de kaart te zetten. Sinds 2014 ligt het aantal jaarlijkse publicaties over meditatie en mindfulness inmiddels boven de duizend, waaronder meerdere studies uit het lab van Ritchie Davidson van de Universiteit van Winconsin-Madison. In samenwerking met en met behulp van de Dalai Lama en andere zeer geoefende Yogi’s en zogenaamde ‘olympic meditators’ hebben ze met nieuwe technieken. zoals fMRI, hun onderzoek kunnen verfijnen en verbreden. Om kort te gaan, gesteld kan worden dat als je voor een langere termijn mediteert, dit kan leiden tot positieve structurele veranderingen in het brein. Of dat ook met korter durende sessies van bijvoorbeeld MBSR ( mindfulness based stress release) gebeurt is nog onduidelijk. Daar is nader onderzoek voor nodig. Wat ik persoonlijk wel een eyeopener vond is dat de hersenen twintig procent van onze metabolische energie verbruiken en dat dit percentage zo’n beetje gelijk blijft onafhankelijk van wat we aan het doen zijn, dus ook al doen we voor ons eigen idee niets. Het blijkt dat als wij met een specifieke taak bezig zijn, bijvoorbeeld het oplossen van een rekensom, een deel van de hersenen in rust gaat en dat na het oplossen van die rekensom dat deel wordt gereactiveerd en dan vaak aan de gang gaat met ‘ik’ of ‘mij’ gerelateerde zaken. Die kunnen een beetje zorgelijk van aard zijn en je uit je flow (optimale staat) houden. Het blijkt dat sommige vormen van meditatie een meta bewustzijn creëren die helpt om je weer meer in je flow te krijgen door je los te koppelen van je ‘ik’ en ‘mij’ zaken en je daardoor happier gaat voelen. Meer weten? Lees het boek of kijk naar de video van deze twee sympathieke heren.
De Kunst van slecht nieuws vertellen
Het is slechts voor weinigen weggelegd om op een zo’n geestige, maar toch ook aandoenlijke manier te vertellen dat je prostaatkanker hebt. Het begint met de aankondiging ‘ so her we are’ en vervolgens verteld Fry dat hij op bezoek gaat bij zijn huisarts Tony voor een griepprik, maar al snel gaat het over de prostaat, ’that little thing somewhere between the bladder and the old men’s feather’. Op de typische Fry-achtige wijze kondigde hij op you tube zijn ziekte aan. Los van de humor is het ook nog erg informatief. Je zit te kijken naar een soort komisch college dat je niet snel vergeet. Voor de mannen op leeftijd heeft hij een advies, ga op bezoek bij ‘your own Tony, don’t be to late’. De redactie vond het toch een Warrior verhaaltje, dus geplaatst.