Geluk is een overheidstaak – Elon Musk grootste uitdaging – Suzuki over de Zen Mind

maart 16, 2018 admin

 


Should the government try to maximize happiness

Het is makkelijk om sympathie te hebben met de opmerking van Thomas Jefferson, kort nadat hij aftrad als president van de VS, dat ‘de zorg voor het menselijk leven en geluk, en niet hun vernietiging, het eerste en enige legitieme doel is van goed bestuur’. De meesten van ons kennen ook wel de term ‘bruto nationaal geluk’ dat in Bhutan wordt gehanteerd als methode om de levenskwaliteit anders te meten dan met bruto nationaal inkomen. Belangrijk weetje trouwens is dat Nederland mede heeft geholpen de term ‘bruto nationaal geluk’ te munten en betrokken was bij de eerste conferentie in Bhutan over dit onderwerp. Maar wat betekent het als een overheid dit serieus als uitgangspunt neemt. Hoe ga je dat in beleid vormgeven en effectueren. Nu is er een professor Richard Layrad van de London School of Economics die zich richt op de vraag ‘hoe tevreden ben je in het heden met je leven?’. En een van zijn bevindingen is dat ‘een jaar extra onderwijs verhoogt je eigen geluk gemiddeld met 0,03 punten gedurende het hele leven’. Bijzondere uitspraken, die meteen de discussie over de zin en onzin hiervan voeden. En natuurlijk komen we ook weer uit bij de vraag hoe maakbaar eigenlijk de maatschappij is. Maar met de opmerkingen van Musk in gedachten (volgend artikel) dat de belangrijkste uitdaging wordt hoe we betekenis geven aan ons leven en dat invoering van een basisinkomen voor de hand ligt, daarmee wordt deze vraag toch wel een mooie hersenkraker.   

 

 


How to spend time and have a meaning

We kennen Elon Musk van Tesla en SpaceX. Hij was ook verantwoordelijk voor het succes van Paypall en is nu heel actief met de Hyperloop en zijn ambities om naar Mars te gaan. Maar in dit sympathieke interview op de World Government Summit in Dubai komt hij met verrassende uitspraken die niet zozeer met technologie te maken hebben. Natuurlijk wordt even stil gestaan bij de verschillende technologische ontwikkelingen en dat de toekomst in het teken zal staan van het samengaan van biologische en digitale intelligentie. Maar zegt Musk (op minuut 32 in de video) de grootste uitdaging zit in hem ‘how to spend time and give meaning to life’. Ook verrassend is zijn uitspraak (minuut 24) dat het instellen van een basisinkomen onvermijdelijk wordt. Als afsluiter en wijze raad geeft hij nog mee dat het voorkomen van eigen ‘wishful thinking’ erg moeilijk is, ook voor hem, en dat het zijn ambitie is ’to be less wrong’. Hoe voorkom je dat? Zorg dat je kritische feedback organiseert op je eigen denken en handelen en je vrienden zijn dan niet altijd de meest voor de handliggende personen die dat kunnen.

 

 

 


Shunryu Suzuki about zazen and the Zen mind

 

Shunryu Suzuki was een van de meest invloedrijke spirituele leiders in de twintigste eeuw en de grondlegger van Zen in Amerka. Van hem is de beroemde uitspraak ‘In the beginner’s mind there are many possibilities, but in the expert’s there are few.’ Gezien de onderwerpen in deze Warrior over hoe je betekenis kan geven aan je leven en hoe je geluk vanuit overheidsbeleid kan helpen bereiken is deze korte video van Suzuki wel een mooie afsluiter. Misschien voor sommigen een brug te ver maar voor zij die een beetje met yoga en meditatie bekend zijn moet het te doen zijn.

   

 


 

                         Illustratie Timo Karthaus

Yep, it’s me again. Getting bored:) If you like the Warrior, give me a hugh and send this newsletter to a friend or whoever you like. We appreciate that.