Be successful create platforms! – Hersenen… een en al hallucinatie – Inspirerende architectuur

februari 14, 2018 admin

 


Nieuwe business kan niet zonder platforms

De platform economie heeft de wereld in een paar jaar tijd veranderd. Uber en Google-maps zijn twee bekende voorbeelden. Maar of het nu online marktplaatsen betreft, betaalsystemen of nieuwsplatforms, de platform economie bestormt markt na markt. Ze herdefinieert de relaties tussen kopers en consumenten. Dat betekent dat bedrijven hun strategieën moeten aanpassen en verbonden moeten zijn met bestaande en nieuwe platforms. Application programmering interfaces (API’s) is de software waarmee ze die verbinding kunnen leggen. Zo kan bijvoorbeeld Uber connectie maken met Google-maps en online hun betalingen van klanten ontvangen. Anders gezegd, een bedrijf wordt niet alleen succesvol door de applicaties, maar juist door de wijze waarop ze die applicaties met andere applicaties verbindt. Kijk dus goed hoe je toegevoegde waarde kan maken in de waardeketen.

 

 


Your brain hallucinates your consciousness 

Stel je voor je bent je hersenen en realiseert dat die in een doos opgesloten zitten. Daar lijkt het wel een beetje op toch? Je krijgt informatie van buiten op basis waarvan je een voorstelling van de wereld maakt. Op basis van die continue informatie ben je steeds aan het gissen hoe die werkelijkheid eruit ziet. Eigenlijk zijn we continu aan het hallucineren. En als we het met elkaar eens zijn over die hallucinaties dan noemen we dat de werkelijkheid. Anil Seth, Brits hoogleraar Cognitive and Computational Neuroscience aan de universiteit van Sussex, legt in een heldere presentatie van een kwartiertje uit hoe wij naar de wereld kijken. Bijzonder, origineel en inspirerend en op minuut 11.20 is er een leuk testje dat zijn verhaal kracht bijzet. 

 

 

 


Architectuur geïnspireerd op klassieke schilderkunst

Het lijkt alsof er een buitenaards ruimteschip is geland, maar architect Ma Yansong van het Chaiyang Park Plaza zegt dat het geïnspireerd is op klassieke Chinese landschapsschilderkunst. Zijn uitleg: ‘ zoals de natuurlijke elementen in deze oude kunstwerken, zie je de bergen weerspiegeld in het ontwerp van de twee torens, de vallei vertegenwoordigd door de ruimte tussen hen en de kreek gedefinieerd door de kleine rotsen die de laagbouw in het noorden vormen’. Zijn uitdaging: hoe krijg je architectuur meer menselijk en één met de natuur?  Mooi uitgangspunt wat in dit geval heeft geleid tot een prachtig gebouw. Alhoewel smaak natuurlijk altijd persoonlijk blijft.

 


Hi, did you enjoy reading?

Take a cup of coffee and don’t forget. If you know somebody you think he or she likes reading The Spiritual Warrior. Send this newsletter forward. You’re great. Thank you 🙂