Green Cryptocurrency – Smart City – Alternative facts – Chinees rating systeem

januari 10, 2018 admin

 

 


Blockchain als aanjager van de vergroening van onze economie

 

Het halen van onze klimaatdoelen wordt een hele tour de force. Waren het overheidssubsidies die in eerste instantie groene energie op de kaart zetten, nu moet de energiesector zich steeds meer vanuit eigen kracht staande naar de volgende fase ontwikkelen. Hoe gaat dat gebeuren? Iedereen kent Bitcoin en heeft wel eens van blockchain gehoord. Het mooie is dat nu een koppeling van blockchain technieken mogelijk wordt met data die de ecologische impact van een investering in kaart brengt. Met die koppeling worden financieringen transparanter in hoe ze, of juist niet, klimaatdoelstellingen helpen te realiseren. Blockchain als ultiem instrument om duurzaam te veranderen door te laten zien hoe groen we investeren en consumeren. Meer weten? Klik maar eens door naar de bedrijven genoemd in het artikel Ethereum en GENERcoin.

 

 


Uitgelegd in 101 seconden, wat is een Smart City

Meer dan de helft van de mensen op deze aardbol woont in steden. Daar komen in de komende jaren nog eens 2,5 miljard bij. Hoe zorg je ervoor dat steden sociaal, economisch en ecologisch zo ingericht zijn dat het een plezier is er te wonen en wij niet geisoleerd raken maar juist gezonde interactie met elkaar hebben? Het antwoord: lokale overheden en haar bewoners beter met elkaar in gesprek krijgen en houden. En…delen van data en werken met geïntegreerde data over hoe we ons bewegen, hoe we de infrastructuur benutten, hoe we opgeleid zijn, wat ons motiveert en bezig houdt.  Wat krijg je dan? Een lantaarnpaal met wifi, die ook de kwaliteit van de lucht controleert, een camera is en aangesloten is op het grid zodat je zelf opgewekte energie daarin kan opslaan. Ik noem maar wat. Vergt wel dat beleidsmakers, bedrijven en bewoners anders over hun rol gaan nadenken.

 

 


Waarom feiten ons niet van mening doen veranderen 

 

Wat bepaalt het succes van fake news? Waarom geloven mensen hardnekkig in ‘alternatieve feiten’? Uit onderzoek blijkt dat wij niet uitblinken in logisch nadenken en onze mening vooral gevormd wordt door wat anderen zeggen. Door zijn sociale oorsprong gebruiken we ons denkvermogen niet direct om een objectief beeld te krijgen. Wij denken vooral na over wat anderen zeggen en willen. Op die basis passen wij ons aan. Denk daar maar eens over na.

(tip van lezer G. Kwaks)

 

 

 


Chinees rating systeem!

We weten al dat onze dagelijkse activiteiten voortdurend worden gemonitord: wat je koopt; waar je bent; wie je vrienden zijn en hoe je met hen omgaat; hoeveel uren je gamet en welke rekeningen je betaalt (of niet). Dat is niet zo moeilijk meer om voor te stellen. Maar wat nu als dit gedrag wordt beoordeeld volgens een door de overheid ontwikkeld systeem dat een ‘ Citizen Score’ creëert? Het zou kunnen bepalen of je een goede burger bent, of je ergens welkom bent, wat je wel of niet mag doen. Zover zal het toch niet komen, of wel? In China zijn ze er al serieus mee bezig.