Social innovation .. Creatief brein werkt anders .. Beaz imiteert Dylan . . Beam me up Scotty

februari 8, 2018 admin

 


Sociale innovatie wordt het nieuwe fundament van het zakendoen

In 1992 werd in Rio de Janeiro op de ‘Earth Summit’ de term ‘sociale innovatie’ voor het eerst gemunt om duurzame ontwikkeling op de kaart te zetten. Niet werken vanuit alleen economische en technologische principes, maar ook heel bewust en doelgericht werken aan een betere, sociaal verantwoordelijke wereld. Werken vanuit principes van samenwerking en participatie, waar dialoog en interactie worden gestimuleerd. De opkomst van de open source beweging was daar een mooi voorbeeld van en meer recent de opkomst van crowdsourcing. Organisaties (groot en klein) zijn op drift en continu bezig invulling te geven aan (en op zoek naar) nieuwe organisatievormen waar eerder bottum up dan top down wordt gewerkt. Dit artikel van de ‘Paris Innovation Review’  geeft een mooi inzicht in deze ontwikkelingen en eindigt met de hoopvolle stelling dat een meer holistische benadering van intelligentie waarin het menselijk brein, het web en de samenleving in eenheid handelen en de kracht van het collectief wordt aangeboord. Einstein zei het al, we hebben een breder, ander perspectief nodig om van deze wereld iets moois te maken.  

 

 


Het creatieve brein werkt anders

Altijd gedacht dat de linker hersenhelft ons creatief denken bepaalt? Nou die mythe wordt nu doorbroken. Onderzoek aan de universiteit van Harvard toont aan dat het creatieve brein een zaak is van het hele brein. Het creatieve brein is gewoon anders bedraad. Mensen die creatief zijn kunnen tegelijkertijd hersennetwerken inschakelen die niet typisch met elkaar samenwerken. Het is trouwens nog niet duidelijk of je creatiever kan worden middels training. Het is ook niet iets dat je wel of niet hebt. Kortom, er is nog veel nader onderzoek nodig. (leestip van M. Hofman)

 

 


Joan Baez imiteert Bob Dylan

Er zijn van die onverwachte pareltjes op You Tube die nog niet bij het grote publiek bekend zijn. In een eerdere Warrior had ik een berichtje van Jonathan Taplin over de macht van de internet reuzen. Taplin was in de zeventiger jaren tourmanager van Bob Dylan en Janis Joplin. Al surfend over het internet om wat meer van hem te weten te komen kwam ik een filmpje van Joan Baez tegen die met kind op schoot en begeleid door de toen 16 jarige gitarist Randy Scruggs in een ontspannen privésetting Bob Dylans ‘it aint me babe’ zingt. Op minuut 1.14 imiteert ze spontaan Bob Dylan. Ontroerend en verrassend. Over creativiteit gesproken! Echt even kijken. Mooi en …. oh ja dat waren de jaren zeventig. Brings back good memories!

 

 


Kijkje in de toekomst

Voorspellingen blijven voorspellingen, maar het is wel interessant te kijken naar wat op technologisch gebied de te verwachten ontwikkelingen zijn. Vanaf nu tot 2050 krijg je hier een ‘peak around the corner’. Altijd leuk, over ‘consumable robots’ , batterijen die door CO2 worden opgeladen, holografie (beam me up Scotty), ‘floating cities’ en ‘space based solar energy’. Zo’n overzicht geeft wel meteen aan hoe de techniek ons leven nog meer dan nu gaat bepalen. En denk eens aan al de onderliggende discussies die daar spelen over ethiek, mensbeeld, inclusie (rijk en arm) en financiering en de benodigde regelgeving om dit alles in goede banen te leiden. Geen twijfel mogelijk, we blijven de komende tijd lekker druk met zijn allen.