Waarom wij geloven -Hartoperaties voor de allerarmsten- Mount Everst twin study

mei 11, 2018 admin

De bloei van geloofsystemen

 

Big Think is een nieuwsbrief die je elke dag een microdosis genialiteit belooft. The Warrior is wat bescheidener, maar wil de gedachte van evolutionair bioloog Bret Weinstein wel met u delen: mensen die geloven zijn evolutionair gezonder dan zij die niet geloven. 

Er is een school van denken die religie als een geestvirus beschouwt dat tijd en moeite van mensen verspilt, maar Weinstein geeft een andere verklaring: “geloofssystemen zijn tot bloei gekomen omdat ze de belangen van de betrokkenen hebben vergemakkelijkt”.

Religieuze mensen zijn evolutionair fitter dan niet-gelovigen, niet omdat ze beschermd zijn door een godheid, maar eerder omdat religie een vorm van adaptieve evolutie is. Religie is zo wijdverbreid omdat het enorme overlevingsvoordelen heeft. Waar of niet waar? In ieder geval stelt hij dat een gedachte zelf onwaar kan zijn, maar dat het resultaat van de gedachte evolutionair effectief kan zijn. Tot zover…

 

 


Betaalbare hartchirurgie in India

 

Per jaar worden er in India twee miljoen patiënten gediagnostiseerd met een hartfalen en slechts 120.000 daarvan kunnen worden geopereerd. Twaalf procent daarvan gebeurt in het Narayana Health ziekenhuis in Bangalore (India) onder leiding van hartchirurg Davi Shetti. 

Het bijzondere is dat het deze patiënten slechts $ 2000 kost, vergeleken met $ 60.000 tot $ 100.000 in de Verenigde Staten. Nog bijzonderder is dat zij die het niet kunnen betalen toch worden behandeld en dat patiënten die wat ruimer bij kas zitten daaraan meebetalen. Het ziekenhuis draait zonder overheidssteun en de kwaliteit, gemeten aan sterftecijfers, complicaties en infecties van het Narayana, is hetzelfde als die van de Amerikaanse tegenhangers.

Dit succes is mogelijk door het groot aantal beschikbare patiënten waardoor chirurgen snel expertise konden verwerven. Maar ook omdat nagedacht werd hoe je mensen die ver van de stad wonen en vaak slecht opgeleid zijn kon overtuigen dat zij in een modern ziekenhuis welkom waren, ook al konden ze dat niet betalen. Shetti dacht dus ook na hoe je specifieke logistieke, financiële en gedragshindernissen bij arme patiënten kon overwinnen. 

Mooi voorbeeld van sociaal ondernemerschap in een tijd van stijgende ziektekosten en hoe je door passie en anders denken een betaalbaar en hoog kwalitatief zorgsysteem kan opzetten.

 


Tweeling studie op de Mount Everest

 

Twee klimmers- de 20 jarige klimmer Matt Moniz en de 49 jarige professionele klimmer Willie Benegas- gaan een maand doorbrengen op de Mount Everest om de verschillen tussen hen en hun tweelingbroers- en zussen te zien, die op zeeniveau blijven in dezelfde periode.

Dit in navolging van een NASA studie bij de astronaut Scott Kelly en zijn tweelingbroer Mark waar de lichamelijke veranderingen die ontstaan door een ruimtereis werden bestudeerd. Deze studie registreerde onder andere veranderingen in de organen en het immuunsysteem. Scott bracht een jaar door aan boord van het internationale ruimtestation. Ze ontdekten dat zeven procent van Scott Kelly’s genexpressie veranderde tijdens zijn reis daarboven.

Mooi voorbeeld van actieonderzoek dat mij als liefhebber van lopen in de Himalaya erg aanspreekt, ondanks dat ik zelf waarschijnlijk nooit hoger dan 6.000 meter zal komen. Maar ja, wellicht pik ik een graantje mee van deze nieuwe kennis om het wandelen in de bergen te veraangenamen.

 

 

 


Reactie n.a.v. Warrior artikel over API’s

Frank Lind, abonnee van de Warrior en informaticus zet de puntjes op de i. ‘Een API is een interface zoals de naam al aangeeft en verzorgt o.a. de gegevensuitwisseling tussen programma’s, delen van programma’s, en scherm onderdelen. API’s zijn een integraal onderdeel van het besturingssysteem. In het artikel van de Warrior wordt de suggestie gewekt dat API’s ons gedrag analyseren, dat is niet juist. “Gedragsanalyse” wordt verzorgt door in de programma’s aanwezige algoritmes’. En m.b.t. het filmpje van a16z over API’s. ‘Feitelijk praten we hier over zogenaamde “expertise modules” (expert functions) zoals die in de procesindustrie al veelvuldig worden toegepast, niks nieuws dus. Kennelijk wel voor de meneer van het filmpje. Geruststellend kan zijn dat ook investeerders soms niet helemaal begrijpen hoe dingen werken.’


 

Illustratie Timo Karthaus

The Spiritual Warrior on his way searching for new subscribers. 

You can also help by sending The Warrior to people you think will find it nice to read. Readers are like oxygen ! So …thanks in advance.